Ilmastokadun asukkaat Iso Roballa testasivat syksyn 2016 aikana erilaisia energiaa ja vettä säästäviä laitteita, jotka sopivat ihan tavallisiin asuntoihin. Blogisarjassamme ”Viisaat vempaimet” raportoimme testin tuloksista ja asukkaiden kokemuksista.
Viime vuosina on markkinoille tullut runsaaseen tahtiin erilaisia mittareita sähkönkulutuksen hallintaan. Mittareiden avulla voi seurata kodin sähkönkulutusta reaaliaikaisesti lähes sekunnin tarkkuudella. Ilmastokadulla testattiin ELIQ Energy Online -energiamittaria. Mittaripaketin mukana tulee sähkönkulutusta seuraava sähkötauluun kiinnitettävä lähetin, valoilla varustettu energiatietoa vastaanottava nettiin kytketty laite (energiakeskus) ja älypuhelinsovellus, jonka avulla voi seurata sähkönkulutusta. ELIQin markkinointilupaus kuulostaa houkuttelevalta: jopa 25% pienempi sähkölasku!
Kaksi Ilmastokadun testaajaa kertovat kokemuksistaan: Tuomo, joka asuu vaimon ja kahden lapsen kanssa sekä Karri, joka asuu yksin.
Kummallakin energiamittarin testaajalla oli käsitys omasta energiankulutuksestaan jo ennen testiä. Karri tunnusti olevansa hyvinkin tarkka eri kodin yksityiskohtien suhteen ja kummatkin olivat selvästi uteliaita selvittämään kulutuksensa tarkemmin. ELIQ tähtääkin kulutuksen hallintaan eli siihen, että tavalliselle käyttäjälle muodostuisi käsitys siitä mihin ja kuinka paljon hänen taloudessaan sähköä kulutetaan. Mittarin tavoitteena on havainnollistaa omassa sovelluksessaan graafien ja vertailun avulla sitä, kuinka paljon kotitalous kuluttaa. Oman kulutuksen ymmärtämällä myös kulutuksen vähentäminen tulee mahdolliseksi. Netissä katsottavien tilastojen lisäksi laite näyttää kotona värivalolle kulutuksen tason: kun laite loistaa sinisenä on kulutus tavallista, violetinpunaiseksi muuttuessa on kulutus huipussaan.
Reealiakainen seuranta paljastaa kodin sähkönkulutuspiikit
Kumpikaan testaajista ei vaikuttanut erityisen yllättyneiltä tuloksista, mutta tulos herätti monenlaisia ajatuksia. Karri oli jo aiemmin hankkinut lähes kaikkiin valaisimiin led-lamput, mutta pitänyt muutamassa hehkulamput esteettisistä syistä. Energiamittarin avulla hän oli huomannut, että ns. perinteisten lamppujen ja led-lamppujen välinen kulutusero on huima. Karrille mittarin suurin vaikutus olikin juuri valaistuksessa. Hän kertoi myös sammuttavansa nykyään useammin television, joka on vähän tavan vuoksi päällä taustalla. Yllättävää oli esimerkiksi se, että vedenkeittimen kulutus vaihtaa heti energiamittarin valon violetille – mutta toisaalta kyseessä on lyhyt energiapiikki ja keitin on suhteellisen energiatehokas tapa veden kuumentamiseksi.
Tuomon huomiot olivat kodinkoneiden käytössä, jotka lapsiperhearjessa nostavat energiapiikin kulutukseen lähes samoihin kellonaikoihin ympäri maata. Hän sanookin tulleensa tiedostavammaksi näiden energiapiikkien suhteen ja pyrkivänsä nyt tasoittamaan perheen kulutusta. Tuomon perheellä sähkön vuosikulutus on sangen pientä keskiarvoon verrattuna (n. 2700 kWh), johon osaltaan vaikuttaa se, että perheessä on kaasuhella. Vaimo tosin leipoo aika usein ja uuni on tavallinen sähköuuni. Perhe vaihtaa uunin uudempaan ja ekologisempaan versioon kun tarve tulee vastaan, mutta ei Tuomo eikä Karrikaan lähtisi ostamaan uutta laitetta pelkän energiansäästön takia.
Mittari helppo asentaa itse
ELIQ lupaa laitteen asentamisen olevan helppoa: laitteen lähetin kiinnitetään sähkömittariin ja energiakeskus kodin internetiin. Mittarin pulssiluku kirjoitetaan muistiin. Paristot, antenni, energiakeskus liitetään pistorasiaan mukana toimitetun adapterin avulla. Ja sitten mennään ELIQ:in nettisivustolle, rekisteröidään tili ja ladataan mobiilisovellus. Helppoa, eikö?
”Periaatteessa kyllä”, vastaavat testaajat. Laitteen asentaminen ei ollut ihan yksinkertaista, mutta ei toisaalta ylitsepääsemätöntäkään. Toisella käyttäjistä oli aluksi yhteysongelma, mutta puhelimitse ELIQ:in asiakaspalvelu onnistui löytämään yhteyden laitteeseen. Testaajat kuitenkin miettivät, että jos mittari kiinnitetään sähkömittariin kellarikerroksessa niin yltävätkö sen signaalit viidenteen kerrokseen? Tuomon asunnon sähkömittari sijaitsi kerrosta alempana kerrostalon yhteisessä sähkökaapissa. Signaali yletti tässä tapauksessa hyvin ensimmäisen kerroksen asuntoihin.
Reealiaikasen seurannan yhdistäminen pörssitariffiin kiinnosti testaajia
Kokemuksensa perusteella testaajat lähettävät terveisensä sähköyhtiöille: voi kun tulevaisuudessa ei tarvittaisi erillisiä energiamittareita! Testaajat olivat rekisteröityneet Helenin Sävel+ -palveluun, jossa voi seurata tuntitasolla omaa sähkönkulutustaan. Sävel+ koettiin hyväksi, mutta ELIQ on miesten mielestä paljon parempi. Tiedot päivittyvät Helenin palveluun parin päivän viiveellä ja ELIQ:in tarjoama reaaliaikaisuus on ehdoton valtti. Tuomo mainitsi, että lapset esimerkiksi olivat heti oppineet kysymään miksi laite väläyttää violettia – mikä sen aiheuttaa? Testaajien mielestä sähkömittarit voisi yhdistää suoraan ELIQ:in tyyppiseen järjestelmään, jossa on käyttäjäystävällinen käyttöliittymä, mobiilisovellus ja energiakeskus. Yhtiöt voisivat tarjota paketteja asiakkailleen, jossa he saisivat energiamittarin ja lisäksi pörssitariffiin sidotun sähkösopimuksen. Tällöin energiapiikkien välttämisestä tulisi tärkeämpää ja siitä reaaliaikaisesta kulutuksen hillitsemisestä hyötyisi niin sähköyhtiö, ympäristö kuin kuluttajan lompakkokin.
Karri nosti esiin myös kiinnostavaan, tietoturvaan liittyvän huomion. Sovelluksen yhdistäminen wifiin sai hänelle epämukavan olon: kodin automaation mukana verkkoon siirtyy paljon tietoa ennen yksityiseksi ymmärretystä ympäristöstä. Jos esimerkiksi sähkömittarin tiedot menisivät suoraan sähkönjakelijalle ei kodin tietoverkkoon tarvitsisi yhdistää erillistä mittaria. Karri pohti myös fyysistä laitetta: se valaisee huoneen isosti ja ironista kyllä, myös mittari itsessään kuluttaa energiaa. Aiemmin Karri esimerkiksi sammutti öisin wifin, mutta nyt se on kaiken aikaa päällä energiamittarin takia.
Testaajat kiittelivät energiamittarin helppokäyttöisyyttä ja selkeyttä. Tuomo tosin koki, että kaksi kuukautta testiä riittää ja reaaliaikaisuuden seuraamiseen kyllästyy. Hän voisikin siirtää laitteen eteenpäin seuraavalle kulutuksestaan kiinnostuneelle. Karri totesi myös, että oli kiinnostavaa saada reaaliaikaisen näkymän lisäksi ELIQ:ilta kuukausittainen selkeä ja graafinen raportti omasta kulutuksesta. Vaikuttaakin, että vertailussa tavanomaiseen energiankulutuksen seurantaan oli ELIQ:in suurin vahvuus hyvä käytettävyys ja visuaalinen selkeys.