Onnelliset taloyhtiöt –työpajoissa rakennetaan unelmien asuintaloa

Iso Roban Ilmastokadulla on järjestetty Dodo ry:n Onnelliset taloyhtiöt –työpajoja. Työpajoissa annetaan asukkaille tilaa abstraktille ideoinnille ja fiilistelylle sekä rohkaistaan keksimään konkreettisia yhteisiä projekteja. Fokuksessa voivat olla asukkaiden kiinnostuksesta riippuen esimerkiksi asuinviihtyisyyden lisääminen, tilojen käytön tehostaminen, aurinkoenergiajärjestelmän hankinta tai yhteisten pihajuhlien järjestäminen.

Yhtiökokouksen lisäksi taloyhtiöillä on harvoin foorumia, jossa voidaan käsitellä taloyhtiön kehittämistoiveita. Taloyhtiöt ovat hyvin erilaisia ja toimintatavat taloyhtiöissä ovat helposti melko lukkiutuneita. Onnelliset taloyhtiöt –työpaja tarjoaa jotakin kaikenlaisille taloyhtiöille. Joillekin se voi toimia ensimmäisenä kosketuksena uudenlaiseen yhdessä kehittämisen ajatusmalliin. Jo valmiiksi yhteisöllisille taloyhtiöille se tarjoaa tilaisuuden tehdä suunnitelmia, jotka johtavat konkreettisiin kehittämistoimenpiteisiin. Työpajassa jokaisella on tasavertainen mahdollisuus osallistua keskusteluun. Ulkopuolinen taho tuo neutraaliutta työpajaan.

Pihojen uudistaminen ja viihtyisäksi tekeminen herätti työpajoissa paljon keskustelua. Osa asukkaista pelkää, että viihtyisä ulkotila lisää häiriköintiä. Panostaminen valaistukseen ja oleskelualueiden viihtyisyyteen lisäävät kuitenkin pihojen käyttöä, mikä tuo puoliyksityisille piha-alueille valvontaa. Valaistusta ollaan kehittämässä Ilmastokadulla ainakin yhdessä taloyhtiössä energiatehokkaammaksi ja viihtyisämmäksi.

Aurinkoenergiajärjestelmän hankkiminen on hyvä esimerkki selkeästä ja konkreettisesta yhteisestä päätöksestä ja panostuksesta. Aurinkopaneeleiden hankinta on osoitus taloyhtiön edelläkävijyydestä ja kyvystä tehdä rohkeita päätöksiä. Se on myös useimmiten taloudellisesti järkevä sijoitus.

Sateet lisääntyvät tulevaisuudessa ja niiden aiheuttamat hulevedet ovat riski taloyhtiöiden katutason ja maan alaisille tiloille. Haittoja voidaan vähentää esimerkiksi lisäämällä kasvillisuutta, kuten piharakennusten viherkattoja ja helppohoitoisia viljelylaatikoita, jotka aiheina nousevat toistuvasti työpajoissa esille. Myös pyörien riittävät säilytystilat kaipaavat usein ratkaisuja.

Jos olet kiinnostunut järjestämään Onnelliset taloyhtiöt -työpajan asuintalossasi, ota yhteyttä Dodon Onnelliset taloyhtiöt-ryhmään: suvi.tuiskunen@gmail.com.