Viisaat vempaimet: Ajastimella ja ledivaloilla varustettu suihkuhana

Ilmastokadun asukkaat Iso Roballa testasivat syksyn 2016 aikana erilaisia energiaa ja vettä säästäviä laitteita, jotka sopivat ihan tavallisiin asuntoihin. Blogisarjassamme ”Viisaat vempaimet” raportoimme testin tuloksista ja asukkaiden kokemuksista.

Oras on kehittänyt suihkuhanan, joka ohjeistaa värivaloin optimaalisesta suihkuajasta. Jos hanan sammuttaa alle kahdessa minuutissa, välkähtää vihreä valo. Kahden ja kolmen minuutin välillä sammuttaessa välkähtää punainen valo ja kolmen minuutin jälkeen punainen valo alkaa vilkkua suihkun ollessa päällä. Kun neljä minuuttia tulee täyteen, suihku sammuu itsestään. Tämä vähän tavallista älykkäämpi suihkuhana voi auttaa säästämään huomattavia määriä vettä ja energiaa.

Oraksen Eterna suihkuhanaa testasi perhe, johon kuuluu äiti Anna, puoliso sekä 4- ja 1-vuotiaat lapset.
image1image1 copy

Lähtökohdaltaan perhe on vedenkäytöltään tavanomainen: perheen vanhemmat käyvät joka päivä suihkussa ja lapset joka toinen tai kolmas päivä. Äidillä on tapana käydä suihkussa nopeasti, kun taas perheen isä rakastaa pitkiä suihkuja. Samoin lapset, jotka usein käyvät suihkussa yhdessä, rakastavat vettä.

Perhe asensi itse hanan, mikä oli helppoa ja siihen kului 20-30 minuuttia. Samalla hanaa säädettiin niin, että vettä virtaa vähemmän minuutissa kuin aiemmin. ”Verrattuna vanhaan on hanaa mukava käyttää, koska lämpötila on heti se mitä pitää, eikä tule kylmää ensin. Se on turvallista ja
etenkin tyttö (4-vuotias) tykkää, että suihkun saa heti käyttöön vain painamalla”, kertoo perheen äiti Anna. 4-vuotias oppi myös heti värien tarkoituksen ja on hyvin tarkkana, että ”punaista väriä ei saa tulla”. ”Meidät kuulustellaan suihkun jälkeen”, Anna nauraa.

Koska kummatkin lapset olisivat suihkussa tunninkin jos saisivat, on värikooditus helpottanut suihkuajan määrittelyä: ”Ennen katsoin kelloa, mutta nyt voin sanoa, että olette esimerkiksi kaksi kertaa sen ajan kun suihku sammuu”, sanoo Anna. Hänen puolisolleen neljän minuutin raja on vielä opettelussa, mutta koko perheen vedenkäyttö on vähentynyt huomattavasti. Perheen isä on Annan arvion mukaan puolet vähemmän aikaa suihkussa: ”hän on vähentänyt n. 8 minuutista kolmeen minuuttiin. 4-vuotias haluaa vihreän valon, joten hänen suihkuaikansa on tippunut 6-8 minuutista alle kahteen.” 1-vuotias käy suihkussa muiden perheen jäsenten kanssa, joten hän on veden alla n. kaksi minuuttia. Annan aika ei myöskään ole liiemmin muuttunut, hän käy suihkussa edelleen n. 1,5 minuuttia. Kuitenkin hän mainitsee, että ”on kiva saada vihreä valo ja olla tyytyväinen itseensä”.

Annan perheen kohdalla arvioitu suihkuaika väheni 94,5 minuutista (per viikko) 45,5 minuuttiin. Suihku säädettiin uudelleen käyttämään aiempaa vähemmän vettä, joten aikaisemman 0,18 litraa sekunnissa (myös nykyisen suihkun maksimiteho haluttaessa) sijaan vedenvirtaus on 0,15 litraa sekunnissa. Annan tavoite on vähentää perheen kulutusta vielä 0,13 litraan sekunnissa.

Tähän mennessä Annan perhe on onnistunut säästämään 600 litraa vettä viikossa. Vuositasolla veden säästö on 31 kuutiota, joka on jo huikea säästö. Samoin veden lämmityksen energiansäästö on vuodessa jo 1205 kWh ja seuraavan tavoitteen myötä vuosittainen säästö on jopa 1302 kWh. Jos suihkupään vaihtaisi vettä säästävään malliin, voisi vesivirtaa vähentää vielä 0,10 litraa sekunnissa.

Annan perheen kokemuksen mukaan he suosittelisivat älysuihkua myös muille, ”etenkin perheisiin joissa on paljon lapsia ja esimerkiksi teini-ikäisiä”. Suihku voisi ottaa kuitenkin huomioon myös pysäytykset, esimerkiksi shampoon lisäämisen ajaksi, jotta aika ei aina nollautuisi vesivirran loppuessa. Kun suihkun sulkee saippuoinnin ajaksi, voi yhteenlaskettu suihkuaika kuitenkin nousta suhteellisen pitkäksi. Lisäksi Annan perhe luuli aluksi, että he olivat asentaneet hanan väärin, sillä he eivät tienneet, että valo välkähti vain suljettaessa veden: ”olisi kiva, jos valo olisi koko ajan päällä ja hanasta näkisi missä kohden ollaan menossa” eikä kaksi minuuttia tulisi yllätyksenä. Toisaalta suihku opettaa käyttäjiään ajan mittaan arvioimaan huomaamatta, kuinka pitkä aika kaksi minuuttia oikeastaan on. Annan mielestä ”tämä on ystävällinen ja harmiton tapa ilmoittaa oletko liian kauan suihkussa.”