Viisaat vempaimet: Kotiautomaatio yhdistää älylaitteet kokonaisuudeksi

Ilmastokadun asukkaat Iso Roballa testasivat syksyn ja talven 2016-2017 aikana erilaisia energiaa ja vettä säästäviä laitteita, jotka sopivat ihan tavallisiin asuntoihin. Blogisarjassamme ”Viisaat vempaimet” raportoimme testin tuloksista ja asukkaiden kokemuksista.

Ilmastokadulla oli testissä kotiautomaatiotuote Cozify, joka yhdistää eri valmistajien langattomat laitteet kokonaisuudeksi. Kaikkia laitteita voi ohjata puhelinsovelluksella mistä ja milloin tahansa. Tuotteen nettisivuilla on yksityiskohtainen lista Cozify-järjestelmän tukemista laitteista. Mahdollisten käyttötilanteiden lista on pitkä: voit asettaa aamuksi tiettyyn kellonaikaan musiikin soimaan, valot palamaan ja kahvinkeittimen käynnistymään. Voit sammuttaa kaikki laitteet loman ajaksi, mutta ohjelmoida applikaation avulla valot syttymään silloin tällöin, jotta varkaat kuvittelisivat sinun olevan kotona. Saapuessasi kotiin valot syttyvät automaattisesti ja koti toivottaa sinut tervetulleeksi.

Entä miten laite toimi käytännössä ja auttaako järjestelmä säästämään energiaa? Ilmastokadulla Cozifyita testattiin kahdessa eri asunnossa, Kristianin ja Pekon luona.

File_004

Kristianin kokemus tuotteen käytöstä ei ollut onnistunut. Hän kertoi asennuksen onnistuneen kohtuullisen helposti, mutta sovelluksen kanssa tulleen ongelmia. Tunnin taistelun jälkeen hän onnistui asentamaan sen puhelimelleen. Kristian käytti Cozifyita kolme viikkoa, jonka jälkeen hän luovutti. Syynä oli käyttöliittymä, joka ei ollut tarkoituksenmukainen. Kristian oli liittänyt ohjelmaan lamppuja ja älypistokkeeseen robotti-imurin. Hänen arvionsa mukaan lopulta energiaa säästettiin vain imurin kohdalla, vaikka lamppuja käytettiinkin eniten. ”Liikkeentunnistinta en saanut koko aikana toimimaan toivotulla tavalla”, Kristian kertoo. Hänen toiveensa olisi, että Cozifyin avulla voisi säästää energiaa jos lämmityksen saisi liitettyä siihen mukaan. Kaukolämmitetyssä asunnossa tämä ei vielä ollut mahdollista.

Pekon kotitaloudessa tuotteen saama vastaanotto oli myönteisempi. Myöskin hänellä oli ollut toiveita energiansäästöstä, mutta ennemmin hän koki etäohjauksen lisäävän turvallisuutta. Esimerkiksi varma tieto siitä, että keittimet ovat varmasti poissa päältä kotoa poissa ollessa on huojentavaa, vaikka mukavaa olisi, jos uunin voisi liittää saman kontrollin piiriin. Myönteisiä puolia Pekon mielestä oli turvallisuuden lisäksi se, että ohjelmaan saattoi asentaa varmat tunnit, jolloin koti on tyhjillään. Tällöin käyttäjä saa puhelimeen ilmoituksen, kun ensimmäinen saapuu kotiin – esimerkiksi lapsi koulupäivän jälkeen. Pekko koki myös, että mahdollisuus sulkea kaikki kodin laitteet yhdestä nappulasta on kätevää. Tosin wifiä on pakko pitää päällä Cozifyin takia kaiken aikaa, mikä vähän laskee iloa sähkönsäästöstä.

File_002

Kuten Kristian, myös Pekko koki, että Cozify tulisi paremmin oikeuksiinsa omakotitalossa. Pekon mielestä systeemin ohjelmointiin toi haasteensa epäsäännölliset rutiinit. Perheessä rutiinien ennustaminen ei ole niin helppoa, jos kaikilla on omat aikataulunsa. Jos joku esimerkiksi jää kotiin syystä tai toisesta, on hyvä tietää, että  sähkölaitteet on ohjelmoitu sammumaan tiettyyn aikaan päivästä. Pekon perheellä oli myös ongelmia saada systeemiä jälleen käyntiin ilman häntä, sillä muiden perheenjäsenten käyttäessä vain satunnaisesti ohjelmaa täytyy joka kertaa lisätä salasana sisään kirjautuessa.

Pekko ei myöskään ihan täysin vielä luottaisi automaatioon vaikka siitä iloa olikin, sillä se ei muutaman kerran ollut totellut käskyjä. Kahvinkeittimen ollessa päällä koko päivän nollautuu aiempi säästö kertaheitolla. Pekon mielestä systeemiin luottaminen voi myös passivoida, kun kukaan perheessä ei ole enää tarkkana jääkö valot tai kahvinkeitin päälle vai ei. Lopuksi Pekko kuitenkin mainitsee, että ei tekisi lopullisia päätelmiä ohjelmasta tämän perusteella, vaan sitä tulisi testata pidempään, jotta todellinen käyttötapa muodostuisi koko perheelle. Automaatio järjestelmää ei ehkä kannatakaan ostaa energiansäästö tarkoituksessa vaan yleisen kodin ohjattavuuden ja turvallisuuden lisäämiseksi.