Hävikkiherkkuja, rahansäästöä ja hyvää mieltä

Kotitalouksista roskiin päätyvän ruokajätteen päästöt vastaavat 100 000 henkilöauton ilmastopäästöjä vuosittain. Suomessa heitetään ruokaa pois 120–160 miljoonaa kiloa vuodessa eli 20–30 kiloa henkeä kohti.  Halvaksikaan ruoan hukkaaminen ei tule: Roskiin heitetty ruoka verottaa lompakoitamme 500 miljoonalla eurolla joka vuosi.

Viime vuosina ruokahävikkiin on onneksi kiinnitetty entistä enemmän huomiota. Hävikkiä voit vähentää esimerkiksi hävikkiruokasovelluksilla ja seuraavilla vinkeillä:

  • Löytyykö kaapistasi satunnaisia ruoka-aineita, mutta et keksi mitä niistä voisi valmistaa? Käytä riperuokareseptihakua selvittääksesi mitä herkkuja aineksista voi loihtia: Reseptihaku
  • Laita nopeimmin pilaantuvat ruoat jääkaapin etuosaan, niin muistat käyttää ne ajoissa.
  • Kurkista jääkaappiin ennen kauppaan lähtöä ja suunnittele miten sen sisältöä voisi hyödyntää – ota kaapista vaikka kuva kännykkäkameralla mukaan kauppaan!
  • Auta kauppaa vähentämään hävikkiä – osta alennuslaputettuja tai päiväystään lähestyviä tuotteita saman päivän kokkailuihin
  • Älä mene kauppaan nälkäisenä, jos mahdollista.
  • Jos ostat isoja pakkauskokoja, pakasta se mitä et käytä heti.
  • Ilahduta naapuria tai ystäviä ylijääneellä ruoalla tai kutsu vieraita nauttimaan riperuoasta.

Hävikin vähentämiseen löytyy apua myös uusista mobiilisovelluksista. ResQ ja Lunchie -sovellusten avulla pääset pelastamaan ravintoloiden ylijäämäruokaa – ja nauttimaan ravintolaruokaa edulliseen hintaan.

Vantaan Ilmastokadulta (Tikkuraitti-Asematie), aivan aseman tuntumasta, löytyy kolme ResQ:ssa mukana olevaa ravintolaa, Tamarin, Tikkuri Steak House js Hao King Tikkurila. Helsingin Ilmastokadulla ResQ:ssa mukana ovat Hello Darling, Bar Bronco, Tamarin sekä Rupla ja Lunchiessa Delish sekä Rupla. Sovellusten avulla voit pelastaa näistä ravintoloista  edullisesti vaikka päivällisen!