Viisaat vempaimet: Älytermostaatit monipuolistavat kodin lämpötilan hallintaa

Ilmastokadun asukkaat Iso Roballa testasivat syksyn ja talven 2016-2017 aikana erilaisia energiaa ja vettä säästäviä laitteita, jotka sopivat ihan tavallisiin asuntoihin. Blogisarjassamme ”Viisaat vempaimet” raportoimme testin tuloksista ja asukkaiden kokemuksista.

Iso-Roobertinkadun llmastokadulla loppui nyt kotona hikoilu tai palelu, ja otettiin testiaskel kohden parempaa asumismukavuutta. Ilmastokadun testiasuntoon asennettiin tammikuussa 2016 Fourdeg-niminen lämpötilanoptimointipalvelu, joka internet-verkkoon liitettävien patteritermostaattien avulla pitää asunnon tavoitelämpötilassa.

Kahden asukkaan huoneistossa on kolme huonetta ja keittiö, joissa on yhteensä 9 lämpöpatteria. Asunto sijaitsee ylimmässä kerroksessa ja siinä on monta etelään päin antavaa ikkunaa.  Asukkaan mukaan erityisesti aurinkoisten päivien jälkeen keväällä, kesällä ja syksyllä asunto on todella kuuma. Asunnon pattereissa ei ole ollut termostaattia, vaan niitä on säädetty manuaalisesti skaalalla yhdestä neljään. ”Ongelma oli, että jos käänsit vaikka millimetrin niin lämpö meni nollasta sataan tai tulikuumasta jääkylmään”, kertoo asukas. Ja koska hän pitää viileämmästä lämpötilasta, tuli pattereiden lämpötilaa säädettyä aiemmin vähän väliä.

Testiasukkaiden kotiin asennettiin siis Fourdegin patteritermostaatit, jotka ovat lähettimen kautta yhteydessä pilvipalveluun. Asukas voi nettipalvelun kautta asettaa huonekohtaisesti tavoitelämpötilan ja termostaattilaite pyrkii pitämään tavoitteen suhteuttamalla lämmityksen senhetkiseen huonelämpötilaan. Fourdegin palvelu on kaiken aikaa yhteydessä myös Ilmatieteenlaitokseen, jonka ennustusten perusteella se pystyy myös ennakoimaan ulkoilmalämpötilan vaihtelut ja reagoimaan niihin. Asukas pystyy säätämään pattereita edelleen manuaalisesti, mutta asetukset ovat voimassa vain saman päivänä puoleen yöhön asti, milloin ne palautuvat takaisin tavoiteasetuksiin. Fourdegiä ei asukkaan mukaan ollut aiemmin kokeiltu tämän kokoluokan asuntoon, joten sikälikin oli kiinnostavaa kuulla asukkaiden kokemuksia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_2566

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Asukkaiden mielestä järjestelmää oli helppo käyttää. Nettisivuille tarvitaan käyttäjätunnus ja salasana ja tiliä on sitä kautta helppo hallita. Laite päivittää itse itsensä ja ilmoittaa ainoastaan pattereiden hiipumisesta. Kännykkäsovellusta palveluun ei ole vielä ainakaan saatavilla ja palvelun käyttö on tällä hetkellä asukkaan mukaan vähän aikaa vievää puhelimella. Testihuoneiston kohdalla jouduttiin tavoitelämpötila asettamaan laitteeseen 1,5 astetta korkeammaksi tarkkuuden saavuttamiseksi, sillä Fourdeg-laite mittaa lämpötilaa patterin lähellä eikä keskeltä huonetta.  Huoneiston lämpötavoite oli 21 astetta, joten systeemiin kirjattiin tavoitteeksi 22,5. Lämpötilan lisäksi asiakas voi asettaa järjestelmään aikatavoitteita: esimerkiksi viileämmän lämpötilan päiviksi kodin ollessa tyhjillään tai lomamatkan ajaksi. Testiasunnon asukkaat olivat esimerkiksi luoneet laitteelle perusohjelman ja viileämmän yö-ohjelman.

Huomattavinta testikaudella oli, että asumismukavuus lisääntyi selvästi. Asukkaan mielestä järjestelmää on helppo käyttää ja lämpötila on nykyään todella tasainen. Itse asiassa lämpötila on nykyään aiempaa viileämpi, mikä on asukkaan mielestä kivaa. ”Juttelin naapureiden kanssa ja kävi ilmi, ettei naapureiden mielestä aiemminkaan ole ollut ongelmaa kuumuudesta. Ehkä meillä on enemmän ikkunoita etelään tai minä en vaan tykkää kuumasta kotona”, mietti asukas. Naapureiden kanssa on yhdessä nyt mietitty, josko koko taloyhtiöön voisi sijoittaa Fourdegin laitteet. Jos isännöitsijä asentaisi koko talolle laitteiston, oli naapureiden kanssa säätöasteikoksi mietitty lämpöasteikoksi 17-25, jonka sisällä jokainen asukas tekisi omat ratkaisunsa. Laitteen takaisinmaksuajaksi on laskettu 10 vuotta. Kuitenkin taloyhtiön mittakaavassa Fourdegin tapaisella ratkaisulla olisi mahdollista saataisiin rahallistakin säästöä, jota esimerkiksi yksittäinen asukas ei saa, koska hän kuuluu kaukolämmön piiriin eikä maksa lämmityksestä erikseen.

Laitteiston aiheuttama energiansäästö on saanut asukkaan erityisen iloiseksi. ”Varmasti meillä käytetty lämpöenergia vähenee 5-20 %, kuten luvattua. Mielestäni arvo ei ole kuitenkaan pelkästään laitteen tuottamassa hyödyssä, vaan siinä hyvässä tunteessa, minkä palvelun käyttö herättää. Sitä tulee tiedostavammaksi omasta kulutuksestaan”, asukas pohti. Palvelun kehittämiselle toiveena olisi sovelluksen lisäksi myös visualisointi, josta voisi helposti nähdä kuinka paljon lämmitysenergiaa on tullut käyttäneeksi. Asukas iloitsi laitteistosta myös siksi, että hän oli sitoutunut jo aiemmin Helenin kampanjoimaan lämpölupaukseen. Nyt hän pystyy reagoimaan lämpötilan alentamiseen jopa työpaikalta käsin – ja sangen reaaliaikaisesti.